SSD چگونه کار میکند؟

حافظه های SSD چگونه کار می کنند؟
در این مطلب قصد د اریم تا به کارکرد های SSD و تفاوت های آن با هارد دیسک بپردازیم. SSD یا همان نسل جدید درایور ها در برابر هارد دیسک ها به وجود آمده اند؛ این درایور ها میتوانند اطلاعات را با سرعت بیشتر و همچچنین حجم انتقالی بالاتر در کنار امنیت بیشتر منتقل کنند. درایور های حالت جامد از نوعی تراشه به وجود آمدند که در اصطلاح بر پایه سلول فلش ناند هستند. اگر بخواهیم دقیق تر به وجه تمایز SSD ها با هارد دیسک ها بپردازیم باید هارد دیسک ها را نیز به خوبی بشناسیم.
هارد دیسک چیست؟
یک هارد دیسک یا HDD درایوری است که اطلاعات روی دیسک های مغناطیسی ذخیره میکند که نام آنها را پلاتر می نامند. در درون هر هارد دیسک نیز یک بازوی چرخان وجود دارد که سرهای مربوط به خواندن و نوشتن بر روی آن قرار دارند تا به همه جای دیسک دسترسی داشته باشند. این بازو هنگام نیاز به خواندن یا نوشتن اطلاعات، این سرهای مخصوص خواندن و نوشتن را در مکان مناسب روی دیسک مغناطیسی قرار داده تا اطلاعات به صورت درست خوانده یا نوشته شوند. رسیدن و طی کردن این فرایند مستلزم خوانده شدن این اطلاعات توسط هارد به درستی میباشد. در صورتی که دیسک در حالت خواب ( Sleep) یا حالت انرژی کم (Low Power Mode) باشد طی شدن این فرایند مقداری طول میکشد که این نشان دهنده عدم سازگاری کامل هارد دیسک ها با پردازنده ها میباشد.
حال با توجه به کلیتی از این دنیای این دو قطعه میتوانیم از کارکرد SSD ها آگاهی یابیم…
SSD چگونه کار میکند؟
تفاوت SSD یا درایو حالت جامد (Solid State Drive) با هارد دیسکها در این است که ، سازوکار آن مبتنی بر چرخش اجسام و حرکت اجزای داخلیش نیست. در SSDها، اطلاعات بهجای دیسک چرخان، در دریایی از فلش ناند ذخیره میشوند. ناند خود از اجزایی ساخته شده است که ترانزیستورهای گیت شناور نامیده میشوند. برخلاف ترانزیستورهای استفاه شده در ساخت رم پویا که باید هر ثانیه چندین بار رفرش شوند، فلش ناند به گونهای طراحی شده است که حتی اگر منبع انرژی در دسترسش نباشد باز هم بتواند حالت شارژ خود را حفظ کند. به همین دلیل است که ناند را در دسته ی حافظههای غیر فرار دستهبندی کنند.
فلش ناند در یک شبکه ی شبیه به توری چیده میشود. به هرکدام از این لایهها که شبکه را میسازند، صفحه (Page) و به کل این شبکه توری مانند، بلوک میگویند. اندازههای متداول برای صفحات: ۲۰۰۰، ۴۰۰۰، ۸۰۰۰ و ۱۶۰۰۰ سلول میباشد. یکی از مزایای SSDها، سرعت بسیار بالاتر آنها نسبت به هارد دیسکها است. ازآنجا که در درون SSDها هیچگونه قطعه ی متحرکی وجود ندارد، تأخیر کمتر بوده و سرعت انتقال داده بالاتر میرود؛ از این رو سرعت بالای پردازش باعث وجود مزیت رقابتی درایو های حالت جامد نسبت به هارد دیسک ها میباشد.
نحوه پاکسازی اطلاعات در SSD چگونه است؟
اگر تا به حال از سیستم های SSD استفاده کرده اید باید بدانید که گزینه ای به نام جمع آوری زباله یا Garbage Collection نیز وجود دارد.
در این بخش به صورت خودکار فعالیت هایی خاص در پس صفحه سیستم شما انجام میشود که از ایجاد فضایی که باعث کاهش سرعت درایور شما میشود خودداری و باعث تسریع فرایند عملکرد شما میباشد.
از کجا بفهمیم لپ تاپ ssd دارد؟
برای تشخیص کارکرد هارد ssd میتوانید از برنامه های مختلفی استفاده کنید اما بهترین راه برای فهمیدن استفاده لپ تاپ و کامپیوتر از حافظه ssd استفاده از برنامه های از پیش نصب شده است تا مجبور به نصب نرم افزار اضافه و گرفته شدن حجم حافظه نشوید. یکی از این برنامه ها، Defragment and Optimize Drive می باشد.
اگر قصد خرید یکی از این دو محصول یعنی هارد دیسک یا SSD ها را دارید باید تمامی ویژگی های ذکر شده را در نظر بگرید و در نهایت اقدام به تهیه یکی از این دو کنید اما به صورت کلی SSD ها قوی تر، کارآمدتر و سریع تر هستند.